RALLYE AÏCHA DES GAZELLES

Bénédicte en Romane, moeder en dochter uit Bergen (Mons), namen in maart deel aan hun allereerste Rallye Aïcha des Gazelles, de woestijnrally exclusief voor vrouwen!

Ze eindigden op de derde plaats in hun categorie tegen twee andere ervaren duo's in hun Duster.

Ze deden ons het plezier om enkele herinneringen aan dit prachtige avontuur met ons te delen.

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De aanleiding

Verschillende dingen hebben hen doen besluiten om de sprong te wagen. Allereerst was het de 50ste verjaardag van Bénédicte en haar wens om haar grenzen te verleggen samen met haar dochter Romane, zelf een avonturier die op zoek is naar uitdagingen. 

 

Ten tweede beseften zij vlak voor de lockdown, tijdens een reis naar Marokko, hoeveel hulp en vreugde zij de kinderen van kleine Marokkaanse dorpen zouden kunnen bieden door spelletjes en allerlei materiaal te schenken. 

 Zo kwamen ze op het idee om deze dromen te combineren en schreven ze zich in voor de Rallye Aïcha des Gazelles om de vereniging "Cœur de Gazelles" te steunen. 

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De voorbereiding

Bénédicte schreef zich samen met haar dochter anderhalf jaar voor de startdatum in. Dit was ruim op voorhand, maar het was nodig om alle aspecten van de reis grondig voor te bereiden:  

 

In de eerste plaats: sponsors. Waarschijnlijk de meest ingewikkelde stap omdat de rally in België niet erg bekend is (in tegenstelling tot in Frankrijk). Gelukkig heeft hun mond-tot-mondreclame effect gehad en zijn sponsors, meestal uit hun entourage, spontaan naar voren gekomen om hen te steunen.  

 

Vervolgens was het uitkijken naar partners die waardevolle bondgenoten konden zijn. Zij gaven goede raad bij het opzetten en voorbereiden van hun avontuur. Deze dames zijn geen autokenners, dus dan is het beter om zich te omringen met vakmensen. Op dat vlak konden ze rekenen op de dealer van Omnia-Cars, die hen logistieke steun van onschatbare waarde gaf. 

Verder was een onmisbare auto belangrijk: hun Duster werd nauwgezet voorbereid, werd door één van hun partners omgebouwd tot rallyauto (om hem functioneler te maken) en werd van bepantsering voorzien. Een noodzakelijke aanpassing om de moeilijke omstandigheden van de rally aan te kunnen. Ten slotte, het rijdersduo! De fysieke en mentale voorbereiding van de gazellen mag niet worden onderschat; het was essentieel om in vorm te zijn voor het vertrek. Daarvoor moesten ze twee verplichte trainingen volgen van de organisatie zelf: rijden en navigeren. Dit was zeer nuttig, maar laten we eerlijk zijn, als je met een kaart tegenover de woestijn staat, is het veel ingewikkelder.
Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De keuze van de Duster

Bij het analyseren van de podiumplaatsen van de vorige jaren, besefte Bénédicte dat er op elk podium minstens één Duster stond (of zelfs drie!). Eén ding was duidelijk: "Als Duster op het podium staat, is dat het juiste voertuig voor dit avontuur!".  

 

Bovendien is Duster één van de populairste voertuigen in Marokko, wat ervoor zorgde dat het gazelle-duo makkelijk onderdelen zou kunnen vervangen in geval van mechanische problemen.   

 

Tot slot was ook zijn prijs/kwaliteitsverhouding een belangrijk criterium! Volgens enkele rallytuners die ze ontmoetten, moet Duster niet onderdoen voor de grote 4x4's van andere merken.  

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

En hun voorgevoel klopte, Duster bleek dé ideale reisgenoot te zijn!

En wel om verschillende redenen:

Hij is licht:

Wat maakt dat hij alles kan beklimmen (zand, rotsen, vulkanische grond, zware beklimmingen, steile hellingen, enz.). Hij zakt minder dan andere 4x4's en de crew kon hem zelf duwen zonder te slepen.  

 

Hij is betrouwbaar:

Van alle verplichte mechanische reserveonderdelen hoefde er geen enkele te worden gebruikt. Dit was natuurlijk niet alleen goed nieuws tijdens de rally, maar ook bij hun terugkeer naar Mons. Zo konden ze de reserveonderdelen die concessiehouder Omnia-Cars had voorzien heelhuids terugbrengen. 

 

En hij verbruikt niet veel:

Bénédicte en Romane maken zich geen zorgen over de brandstoftekorten. Ze konden de twee marathons van het evenement, die neerkomen op twee dagen zonder terugkeer naar het bivak en dus zonder de kans om bij te tanken, probleemloos doorstaan.   

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De uitdagingen

Voor haar vertrek had Romane persoonlijke uitdagingen: haar zelfvertrouwen terugwinnen, leren omgaan met bepaalde stressvolle situaties, luisteren, vooruitgaan en dat vooral samen met haar moeder doen. 

 

Bénédicte daarentegen wilde zichzelf overtreffen, deelnemen aan een menselijk avontuur en tot het uiterste gaan (ook fysiek). 

 

Het is een fysiek avontuur, echter eentje waarbij je vooral mentaal je grenzen verlegt. Maar zodra je één van de eindstrepen haalt, vergeet je alle moeilijkheden. De vreugde dat je het gedaan hebt, overwint alles.  

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De moeder-dochter band in het avontuur

Dit moeder-dochterteam kan goed met elkaar opschieten, communiceert goed en kropten geen tijdelijke frustraties op wanneer ze onder bepaalde druk staat, iets wat onvermijdelijk is in een context als deze. Dat vereenvoudigde hun verstandhouding doorheen de reis aanzienlijk.  

 

De twee mooiste momenten om te delen waren samen de elfde markering halen, die het einde van de race aankondigde, en de prijsuitreiking. Het was een prachtig moment van ontroering: de bekroning van een ongelooflijke dynamiek, levendige muziek, een bubbel van momenten delen... De prijs winnen was fijn, maar uiteindelijk was het hoogtepunt het menselijke avontuur, de rijke ontmoetingen, de uiteenlopende levensverhalen...  

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

De mooiste herinnering

Voor de twee teamleden is het eenvoudig: de hele rally natuurlijk!

Zelfs al het gedoe dat erbij hoort.

 

Telefoons waren gedurende de hele race verboden en zo "afgesloten zijn van de wereld" deed eigenlijk deugd. Terugkeren naar eenvoud, navigeren met behulp van kaarten, nachten doorbrengen in tenten… Het bracht iedereen weer op één lijn.

 

Die menselijke ervaring blijft de mooiste herinnering. 

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

Enkele tips voor toekomstige deelnemers

Ten eerste, "Duster is het topvoertuig!" volgens hen. Voor een eerste deelname is het een goede keuze.

 

Daarnaast is het belangrijk om het voertuig goed voor te bereiden en vooral de voorbereidingscursussen te doen.  

Rallye des Gazelles - Duster | Dacia

Na de Rallye Aïcha des Gazelles

Romane heeft een nieuwe passie ontdekt en wil dit avontuurlijke pad verder verkennen door deel te nemen aan andere rally's. En als het even kan, altijd in het gezelschap van haar moeder!   

 

Wat Bénédicte betreft, zij zou graag opnieuw deel willen nemen aan het avontuur mits de steun van een team en partners want er is veel om over na te denken en je plan kunnen trekken is essentieel.