Chronologie Dacia

Meer dan een merk, een geschiedenis.

Fabriek Dacia 1966

1966

Ontstaan van het merk Dacia.

Het merk Dacia, afgeleid van « Dacië », de oude benaming van ongeveer het huidige Roemenië, wordt opgericht. Met Renault wordt een licentieovereenkomst gesloten. De missie van Dacia bestaat erin moderne en robuuste gezinswagens aan alle Roemenen af te leveren. Op 3 augustus 1968 loopt het eerste model van de band.

Fabriek Dacia 1999

1999

Dacia wordt een merk van de Groep Renault.

Renault neemt Dacia over en moderniseert grondig de historische fabriek van Pitesti. Er vindt een radicale verandering plaats op het vlak van kwaliteit. Het ongunstige Roemeense klimaat, de slechte wegen en de grote afstanden doorheen de Karpaten vereisen namelijk uiterst duurzame wagens.

Dacia Logan 2004

2004

Dacia lanceert de gezinsberline LOGAN, symbool voor de vernieuwing van het merk.

Voorgesteld in 2004 doet LOGAN in 2005 zijn intrede op de Belgische markt. Dat jaar worden alle productierecords gebroken. Er volgt een uitbreiding van het gamma met LOGAN MCV in 2006, LOGAN VAN in 2007, LOGAN PICK-UP en SANDERO in 2008, DUSTER in 2010.

Dacia Lodgy

2012

Een nieuwe fabriek in Marokko.

Na Somaca in Casablanca vanaf 2005, maakt de nieuwe fabriek in Tanger het mogelijk het Dacia-gamma nog uit te breiden, met allereerst de commercialisatie van LODGY, een gezinsmonovolume met 5 en 7 plaatsen, gevolgd door de ludospace DOKKER en de bestelwagen DOKKER VAN. Op het einde van het jaar wordt de tweede generatie van de familie LOGAN/SANDERO voorgesteld.

Dacia Duster

2017

Het succes van de cross-over DUSTER.

In september 2017, na 7 jaar en meer dan 2 miljoen exemplaren, stelt Dacia de tweede generatie van zijn globetrotter DUSTER voor op het Autosalon van Frankfurt.

Dacia Spring

2021

De elektrische revolutie volgens Dacia.

Trouw aan zijn reputatie van ‘enfant terrible’ van de autosector start Dacia een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis met de commercialisatie van SPRING in de loop van het jaar, het eerste 100% elektrische model van het merk. In het begin van het jaar wordt de derde generatie SANDERO gelanceerd.

Dacia - Waarden

De filosofie van Dacia

Meer weten
Milieunormen

Milieunormen

Meer weten
Door verder te surfen op deze site aanvaardt u dat Renault en zijn partners cookies gebruiken om het functioneren en de efficiëntie van de site te analyseren, u publiciteit voor te stellen die overeenstemt met uw interesses en uw gebruik op sociale netwerken.
Meer weten