op zoek naar de vrede van de wildernis

op zoek naar de vrede van de wildernis

Roadbook Dorien Draps | Dacia

Ontdek België eens van een andere kant!

In een 4-delige miniserie trekt de bekende Belgische wandelaar Dorien Draps de hele zomer door België om dichter te komen bij wat voor haar essentieel is.

 

Tijdens haar tocht ontdekt ze enkele pareltjes van België. Lees het reisdagboek van de eerste aflevering in dit artikel.

 

Op naar de Belgische kust!

Roadbook en Belgique - Dorien Draps | Dacia

On the road to the Essential : episode 1

In de eerste aflevering zoeken we de vrede van de wildernis aan de kust (klik hier om te bekijken).

We kunnen namelijk heel wat leren van de wilde natuur. Wendell Berry schreef met "The Peace of Wild Things" een gedichtenbundel over de positieve kracht van de natuur op het menselijke zijn.

In een wereld die altijd bezig is met de volgende stap, vindt hij vrede in wilde dingen uit de natuurlijke wereld. Want wilde dingen leven in het moment. Ze zijn niet zoals wij mensen altijd bezig met het verleden of de toekomst. 

Roadbook en Belgique Dorien Draps | Dacia

The peace of wild things

When despair for the world grows in me

and I wake in the night at the least sound

in fear of what my life and my children’s lives may be,

I go and lie down where the wood drake

rests in his beauty on the water, and the great heron feeds. I come into the peace of wild things

who do not tax their lives with forethought

of grief. I come into the presence of still water.

And I feel above me the day-blind stars

waiting with their light. For a time

I rest in the grace of the world, and am free.

Het gedicht beschrijft de rust en sereniteit die overheerst in de wildernis.

Laat dat nu net de reden zijn waarom de mens zo graag de wilde natuur intrekt en zich omringt met (huis)dieren.

Planten en dieren zijn helemaal thuis bij zichzelf. Ze geven zichzelf over aan de grillen van het leven en doen dat zonder oordeel over wat is of wat zou moeten zijn.

Een vogel vliegt. De bloem bloeit. De zon schijnt. Het is wat het is. Natuurelementen zijn van nature heel mindful en herinneren ons iedere keer aan die staat van zijn.

Zien hoe zij leven, helpt ons om terug te connecteren met de wilde innerlijke natuur die in ons leeft. 

Roadbook en Belgique - Dorien Draps | Dacia

Wilde zeehonden op het strand van Oostende

Toen ik een tijdje geleden een strandwandeling maakte in Oostende, viel mijn mond open toen er een zeehond gewoon op het strand lag te rusten. Rond het diertje waren koorden gespannen. Daarnaast stond een fiere vrijwilliger die de rust van de zeehond bewaakte en nieuwsgierige passanten uitleg gaf. Het was lange tijd bijna ondenkbaar om zeehonden te spotten aan onze kust, maar de laatste jaren wordt de kans dat je ze kan zien steeds groter. 

 

Twee soorten zeehonden vertoeven aan onze kust: de gewone zeehond (donkergrijze/ bruine kleur) en de grijze zeehond (grijze rug, lichte buik). Het verschil zit voornamelijk in grootte. De gewone zeehond is ongeveer 1.8 meter lang, terwijl een mannelijke grijze.

Roadbook en Belgique Dorien Draps | Dacia

Eentje gespot?

Ga er dan niet zomaar naartoe.

Volg de richtlijnen van Stad Oostende:

 

  • Hou voldoende afstand (minstens 30 meter). Door dichterbij te komen, bezorg je het dier stress. Weet ook dat zeehonden scherpe tanden hebben en ze je kunnen bijten.


  • Hou je hond aan de leiband. Zo bescherm je de zeehond én jouw hond, want zeehonden kunnen besmettelijke ziektes dragen.
Roadbook en Belgique - Dorien Draps | Dacia

Kuddes ezels en pony’s in de Doornpanne in Koksijde

Wist je dat je aan de kust wilde ezels en pony’s kan vinden?

Ze leven in kleine groep en vertoeven in de Doornpanne, een duinmassief van 240 hectare in Koksijde.

 

Vlakbij vind je de hoogste duin van onze kust: de Hoge Blekker (33 meter hoog). Duinen zijn een natuurlijke vorm van verdediging tegen water en tegelijkertijd belangrijk voor drinkwaterwinning.

Bovendien kan je in de duinen een unieke en rijke planten- en dierenwereld vinden.

Rika van het bezoekerscentrum neemt ons mee op wandel. Samen gaan we op zoek naar de wilde dieren. We hebben geen idee waar ze in het grote gebied verstopt zitten en moeten dus afgaan op Rika’s kennis: waar staan de dieren meestal en welke sporen kunnen we vinden? Vrij snel botsen we op de ezels. En wanneer we het bijna willen opgeven, komt ook de kudde pony’s tevoorschijn. Net zoals wij, zijn ze ook blij om ons te zien. Ze spelen er op los en komen ons zelfs begroeten! Eventjes werden we er stil van. Laat net dat de kracht van de wildernis zijn: wanneer je naar een dier kijkt, ben je niet bezig met je to do-lijstjes, maar dan zit je helemaal in het moment. Vol passie vertelt Rika ons over het belang van de duinen en de rol die de dieren hier spelen. Onbewust zijn ze namelijk bezig met natuurherstel. Door hun natuurlijk graasgedrag te vertonen, zorgen ze voor meer diversiteit. Een mooie les uit de natuur, want daar bestaat niets zonder het andere. Alles is met elkaar verbonden. De boom kan niet groeien zonder water, licht en mineralen in de grond. Wij kunnen niet leven zonder de zuurstof die door de bomen geproduceerd wordt. En als de meer wolven komen, zal de populatie van hun prooien dalen, wat er dan weer voor zorgt dat de vegetatie in die regio kan veranderen. Zo kan je eindeloos doorgaan: het is een cirkel, een oneindig groot verband.
In dit mooie natuurgebied kan je verschillende wandelingen maken. Op de websites van Visit West-Vlaanderen en Natuur & Bos kan je mooie suggestieroutes vinden.
Roadbook en Belgique Dorien Draps | Dacia

Barbecue op het strand van Sint André in Oostduinkerke

Van een diner with a view gesproken! Met zicht op de zonsondergang en de klotsende golven, steken we de barbecue aan. Het stukje strand van Sint-André is nog heel puur: duinen en weinig flatgebouwen. Van alles wat we vandaag gedaan hebben, is dit voor mij het hoogtepunt. Vertragen in de natuur, weg uit de keuken en de dagelijkse routine onderbreken met een etentje op het strand. Zelf wild zijn! 

 

Wil je ook graag eens de barbecue bovenhalen? Als je vuur wil maken, vraag je best toestemming aan het lokale bestuur. Maar ook zonder vuur kan je genieten. Vul een picknickmand en je bent vertrokken! Neem je afval altijd mee en heb respect voor de natuur. 

Roadbook en Belgique - Dorien Draps | Dacia

Op naar de volgende bestemming

Ook in de volgende aflevering van deze 4-delige roadtrip met Dacia gaan we terug naar de essentie. Back to basics!

 

We stellen een maaltijd samen met wat we vinden tijdens een deugddoende wandeling in het Hageland.

 

Wil je niets missen? Subscribe je op de huidige video en krijg een melding wanneer de volgende verschijnt! 

Foto credits :  : 

Dorien Draps 

Jeroen Van Laethem (Publicis)

Britt Mauquoi (Publicis)