mobiliteit
10/9/2024
De actieradius van de 100% elektrische Dacia Spring: cijfers en uitleg
Wanneer men geïnteresseerd is in een elektrisch voertuig, is de actieradius, oftewel het aantal kilometers dat het kan afleggen met een enkele lading, een belangrijke factor om te overwegen.
Maar welke testprotocollen worden gebruikt om de actieradius van een elektrische auto te evalueren en hoe betrouwbaar zijn deze?
De actieradius van een elektrisch voertuig zoals weergegeven door autofabrikanten is het resultaat van tests volgens een specifieke en wereldwijd toegepaste methodologie.
Sinds 1 september 2017 is het de WLTP-homologatie (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) die de actieradius van elektrische voertuigen meet. In 2018 heeft deze de NEDC-protocol (New European Driving Cycle) opgevolgd.
De WLTP-homologatie biedt een realistischer en terrein-nabijere inschatting dan het NEDC-protocol, voornamelijk vanwege:
De WLTP-homologatie biedt nauwkeurige algemene gegevens, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat de gebruiksactieradius ook afhankelijk is van veel meer persoonlijke factoren, zoals: de rijstijl, de topografie van de wegen, de buitentemperatuur, de geactiveerde opties aan boord van het voertuig...
Dus ja, de WLTP-actieradius is een betrouwbare referentie, maar het is echter moeilijk om een elektrische actieradius te bepalen die volledig representatief is voor 100% van de ritten. Met andere woorden, de zogenaamde "werkelijke" actieradius verschilt altijd enigszins van de theoretische actieradius.
De WLTP-actieradius van de 100% elektrische stadsauto Dacia Spring (versies Expression en Extreme) is:
De capaciteit van de batterij, een van de belangrijkste elementen die de elektrische actieradius van een voertuig bepalen, is 26,8 kWh.
Gebruik onze actieradius- en laadsimulator om uw ritten aan boord van de 100% elektrische Dacia Spring beter te plannen. Hiermee kunt u het weer, de verwarming en de airconditioning instellen om een nauwkeurige en gepersonaliseerde schatting van de actieradius te krijgen.
U vindt er ook informatie over de tijd die nodig is om de batterij op te laden, afhankelijk van de gebruikte oplaadmodus (snellaadstation; thuisstation; openbaar station; versterkt thuisstopcontact; standaard thuisstopcontact).
Deze enkele goede praktijken hebben een gunstig effect op de werkelijke actieradius van een elektrisch voertuig.
Technische specificaties; opties; prijs; design; afmetingen; oplaadtijd... Raadpleeg de productfiche van het voertuig voor zoveel mogelijk details.